Országos Diákparlament Székesfehérváron

2017. február 3-5. között Székesfehérvár az ifjúság fővárosává vált, itt rendezték ugyanis immár 2. alkalommal az Országos Diákparlamentet.

Számunkra ez a rendezvény különösen fontos volt, hiszen iskolánk diákönkormányzatának elnökét, Hüse Boglárkát is megválasztották a Megyei Diákparlamenten országos küldöttnek. Örömömet fokozta, hogy mint DÖK segítő pedagógus én is részt vehettem az országos rendezvényen, a hajdú-bihari küldöttség kísérőtanáraként.

Február 3-án, 16 megyei küldöttel utaztunk el Székesfehérvárra. A Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban szállásoltak el bennünket. A Diákparlamentre 300 diák érkezett az ország minden megyéjéből. Ezen a napon, délután 4 órától a Vörösmarty Színházban került sor a nyitó plenáris ülésre, ahol a diákok elfogadták az Országos Diákparlament ügyrendjét, tájékoztatást kaptak a diákparlamentek történetéről, a Nemzeti Ifjúsági Tanács munkájáról, betekintést nyerhettek a székesfehérvári diákok életébe. Vacsora után a Szakmai Fórumokra került sor. Mi a Köznevelési Fórum munkájába kapcsolódtunk be. A delegáltak neves oktatási szakembereket kérdezhettek az iskolával, tanulással, mérésekkel, továbbtanulással kapcsolatban.

Február 4-én szekciókban folytatódott a munka, és egy városismereti vetélkedőn is volt alkalmunk részt venni. Telefonos applikáció segítségével kerestük fel a város nevezetes pontjait. Az országalmánál találkoztunk valamennyien össze, ahol hangulatos örömtánc várt bennünket, a fehérvári diákok jóvoltából. Nagyszerű volt a hangulat! A délutáni szekcióülések után az ajánlásokat fogalmazták meg a diákok. Este kulturális programokon vehettünk részt

Február 5-én a záró plenáris ülésen a diákok szavaztak az ajánlásokról, és 50 pontot fogadtak el. A küldöttek nevében két diák nyújtotta át az Országos Diákparlament ajánlásait Dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkárnak. Megalakult az Országos Diáktanács, akik az ajánlások megvalósulását követik majd.

Az ODP három napja alatt a diákok fontos és felelősségteljes munkát végeztek. Diáktársaikat, közösségeiket képviselve mondták el javaslataikat, kéréseiket az oktatási tárca vezetőinek, éltek a demokrácia adta lehetőségeikkel.

A beszámolót készítette: Tóth Sándorné DÖK segítő pedagógus

Néhány fotó az eseményről