HAT-17-01-0895

2018. május 30-júnis 1-ig a két hetedik osztály a Határtalanul pályázat keretében 3 napot töltött Erdélyben.

Az erdélyi kirándulás

2018 május 30.-adikán hajnali 5 órakor gördült ki a buszunk tele álmos mégis kíváncsi gyerekekkel. Régóta vártuk, hogy átlépjük a határt és megtekintsük az egykor Magyar területnek számító Nagyváradot, Kolozsvárt, Nagyszalontát és a Tordai hasadékot.

A határon átjutva utunk Nagyvárad felé indult. Ott megnéztük a püspöki székesegyházat benne Szent László hermáját, domborműbe foglalt csatabárdját és bronz szobrát egy rendkívüli történelemóra keretében. Nem sokkal később már az Ady szobornál szavaltuk a „Fölszállott a páva” című verset. Megismertük a költő Nagyváradhoz kötődő munkásságát egy rendhagyó irodalom óra keretében. Ezután az EMKE kávéházhoz sétáltunk. Útközben láttuk a Holnap társaság szobrait is. Egy kis pihenés a színház lépcsőin és tovább indultunk Arany János szülőfalujába Nagyszalontára. Itta Csonka tornyot és Arany szülő házát tekintettük meg. Hűsöltünk a méltán híres eperfa lombja alatt is. Majd a sok érdekes program után elindultunk a szállásra, Kalotaszentkirályra. A nap egy finom vacsorával és sok nevetéssel fejeződött be.

Csütörtökön korán keltünk, hogy egy hosszabb túra után megláthassuk a vízesést. A séta után felkerestük Mátyás szülőházát Kolozsvárott ahol felelevenítettük a nevéhez kötődő népmesét a „Kolozsvári bírót”.Majd megtekintettük Mátyás lovas szobrát és a Szent Mihály templomot. Kalotaszentkirályra visszatérve, az Ady Endre általános iskola 7. osztályos tanulóival közösen megkoszorúztuk az Ady szobrot a híres nyárfa alatt. Később kürtős kalácsot sütöttünk és fociztunk a külhoniakkal.

Utolsó nap délelőtt meglátogattuk a kazettás mennyezetű református templomot és a tájházat Kalotaszentkirályon. Következő úti célunk a Tordai sóbánya volt, az érdekes barlangrendszerben jót szórakoztunk a visszhangon és ámultunk hatalmas méretein. A Tordai hasadékban gazdag növény és állatvilág mellett sétálva felidéztük keletkezésének történetét.

Ezek után fáradtan és élményekkel tele indultunk haza. Szívesen visszamennénk máskor is. Köszönjük a tanároknak, hogy lehetővé tették ezt a csodás kirándulást.

Nagy Boglárka 7.a

GalériaElőkészítő óra

GalériaTeljes galéria az utazásról

GalériaÉrtékelő óra

GalériaFakultatív óra

Dátum: 
csütörtök, június 14, 2018 - 19:45

Ajánlott oldalak