Feledhetetlen élmények Erdélyben

A Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói a Határtalanul programban a „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” pályázatnak köszönhetően hat felejthetetlen napot töltöttek Erdélyben 2023. március 20-25. között.

A hétfő korai reggeli indulás előtt néhány nappal már számolták az órákat és a perceket a diákok az indulásig. Nagy izgalommal várták, hogy végre elinduljanak. 

Lelkesen készültek és vettek részt az előkészítő órákon, ahol megismerték Erdély történelmét, jelenét, népességének eloszlását, legfontosabb földrajzi adottságait, a tanulmányi kirándulás útvonalát, részletes programját. Nem csak hallgatták az előadásokat, ők maguk is készültek és egymásnak mutatták be a megszerzett ismereteket. Megtanulták a székely himnuszt, amit az utazás előtti napokban már a tornaterem öltözőjében is énekeltek.

A pályázat címe „Erdély kincsei Kalotaszegtől a Gyimesekig”. A program valóban lehetőséget adott Erdély sok-sok kincsének felfedezésére.

A helyi idegenvezetőktől hiteles, saját tapasztalatokkal alátámasztott ismereteket is szerezhettek a tanulók.

Az oda vezető úton Bánffyhunyadon megtekintették a református templomot, ahová hazánk több kiemelkedő alakjának is van kötődése.

A szállás Korondon volt a Lovas panzióban, ahol szeretetteljes vendéglátásban volt része a gyerekeknek. Minden reggel bőséges reggelivel indultak útnak és este finom, meleg kétfogásos vacsora várta őket. 

A második nap szintén sok kilométer várt a csapatra, hiszen ezen a napon eljutottak egészen az Ezeréves határig. Változatos programokban volt részük. Megnézhették, hogyan készül a Csíki chips Csíkszentsimonban, Csíksomlyón volt lehetőség a kegytemplomban egy kis elcsendesedésre, majd Gyimesbükkön megnézhették, hol volt az egykori Magyarország határa.

A harmadik nap szemerkélő, esős napra ébredtek, de ekkor is sok ismerettel és élménnyel gazdagodtak. Megismerték a vízzel elárasztott Bözödújfalu történetét, Kőrispatakon végig követhették a búza és a szalma útját, elkészíthették a karácsonyi angyalkát szalmából. Magyar irodalom órán 7. évfolyamon a közelmúltban tanultak a diákok Petőfi Sándorról. Így különös élmény volt számukra, hogy épp most ellátogattak Fehéregyházára is, ahol feltehetően utoljára látták Petőfit eltűnése előtt és az egykori csata helyszínén állhattak.

Este a korondi művelődési házban sok-sok társukkal együtt egy folklór esten vettek részt, ahol a helyi művészeti iskola színvonalas műsorát tekintették meg, megismerték a korondi népviseletet is, majd elénekelték a székely himnuszt.

A negyedik napon Erdély néhány természeti csodájában gyönyörködhettek a diákok. A Gyilkos–tó legendája, a Békás-szoros látványa ámulatba ejtette őket. A Medve-tó körüli séta pedig a hosszú utazás után nagyon jól esett mindenkinek.

Az ötödik napon volt a legszebb napos idő. Ez az időjárás nagyon kedvezett a délelőtti lovaskocsikázáshoz. Lovaskocsikkal felkeresték a Korond környéki tanyákat, Fenyőkutat és Pálpatakát. Gyönyörű időben fedezték fel a tőzegláp-tanösvényt. Ezt a napot nyugodtan nevezhetnénk akár egy gasztronómiai napnak is, hiszen a finom házi termékeket, friss ropogós kenyeret, sajtot, vajat, zsírt, szörpöt és lekvárt jóízűen fogyasztotta mindenki. Ezzel még nem ért véget az utolsó itt töltött nap. Délután Tamási Áron sírjánál, Farkaslakán tették tiszteletüket és helyezték el koszorújukat a tanulók és itt is elénekelték a székely és a magyar himnuszt is. Az egyik tanuló büszkén tartotta kifeszítve a kezében azt a székely zászlót, amit előző nap vásárolt.

Korond környékén a sófeldolgozás folyamatába is bepillanthattak.

Majd a Korondi Általános Iskola vendégszeretetét élvezhették, megnézték az iskolát, találkoztak, ismerkedtek az iskola néhány tanulójával.

Ezt a sok-sok élményt megélni sem volt kevés. A gyerekek feltöltődve tértek haza. A hét folyamán többször elhangzott ez a mondat: „Olyan, mintha Magyarországon lennénk!”

GalériaFotók