Ifjú polgárőreink két 56-os kiállításon Debrecenben

Két kiállítás 1956-ról a Déri Múzeumban

Déri Múzeum

November 2-án, szerdán a Nagyhegyesi Polgárőr Közhasznú Egyesület meghívására lehetőség nyílt ifjú polgárőreinknek, hogy Debrecenben a Déri Múzeumban megtekintsenek két olyan kiállítást, melyet 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára rendeztek. Az '56 – Egy végtelen mondat című tárlaton az akkori eseményekhez kapcsolódó tárgyi emlékeket, a Formába öntött forradalom – 1956 emlékezete című kiállításon pedig képzőművészeti alkotásokat láthattunk.

Hosszas egyeztetést követően sikerült időpontot találni a tárlatok megtekintésére. Még így is, hogy az őszi szünet közepére esett a választás, hét diák tudott eljönni velünk.

Fehér Attila körültekintő szervezésének köszönhetően ez utóbb említett tárlatot Máday Norbert magángyűjtő mutatta be nekünk. Valódi történeteket hallhattunk érthető előadásban, melyből sugárzott a kor iránti szenvedélyes érdeklődés, és amely mögött érezhető volt a hatalmas háttérismeret, a tudás. A magángyűjtemény anyaga mellett a Hadtörténeti Intézet és Múzeum anyagából a forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó tárgyi emlékeket láthattunk. Kiállítottak egyebek mellett fegyvereket, könyveket, folyóiratokat, napilapokat, falragaszokat, plakátokat, fényképeket, emléktárgyakat, kitüntetéseket, jelvényeket, érméket, katonai és civil viseleteket, fejfedőket, karszalagokat, emigrációs anyagokat, de láthatóak a melbourne-i olimpiához kapcsolódó emléktárgyak is.

A Formába öntött forradalom – 1956 emlékezete című kiállításon a forradalom és szabadságharcnak emléket állító képzőművészeti alkotásokat mutatnak be, köztük Györfi Lajos Corvin közi Pesti Srác című szobrát, amely a 13 éves, Pongrácz Gergely mellett harcoló felkelőt, „Jancsikát” ábrázolja puskával a kezében.

A kiállítás emléket állít Balogh Istvánnak, a debreceni Déri Múzeum egykori igazgatójának is, akit a forradalom leverését követő politikai megtorlás során, koholt vádak alapján, fegyelmivel elbocsátottak az állásából.

A két ’56-os kiállítás 2017. január 15-ig tekinthető meg a debreceni Déri Múzeumban.

T34-es harckocsi a Hatvan utcán a nagyposta előtt

Hallottunk arról is, hogy a megtorlás kezdetekor egy T34-es szovjet tank belelőtt a nagyposta épületébe. Ezekben a napokban egy hasonló, felújított T34-es tankot állítottak a posta elé, emlékeztetőül a tragikus napokra. A múzeumlátogatást követően elmentünk és megnéztük mi is a kiállított tankot.

Fotók

A kiállításon nem kaptunk engedélyt a fotózásra, de a kiállítás hivatalos megnyitóján készült képekből válogattunk Derencsényi István (Hajdú Bihari Napló) képeiből. A fotóalbum ezen a linken érhető el.