1956, te csillag!

Október 27-én ezzel a címmel került megrendezésre a Filharmóniai bérletes sorozat 1. előadása Balmazújvároson, ahol 18 hetedikes és nyolcadikos tanuló vett részt. Az aulában fényképkiállítás fogadott bennünket: az 1956-os forradalom emlékei. A múltheti szívbe markoló október 23-i előadás emlékeit még szívünkben hordozva léptünk a színházterembe.

Egy rendhagyó történelem órán vehettünk részt, ahol megismerkedtünk az 1950-es évek Magyarországával, az 1956-os forradalom kirobbanásának előzményeivel és a dicsőséges 12 nappal. A történelmi utazás alatt a Dongó együttes megzenésített verseket énekelt, háttérvetítéssel egybekötve.

Elhangzott Petőfi Sándor: A nép nevében, Gazdag Erzsi: Ifjúság, te vagy a csillagunk, Friedrich Nietzsche: Az ősz, Galambosi László: Hazát féltő, Tamási Lajos: Piros a vér a pesti utcán, Jecsmenik Andor: Ne álmodj nép! és Reviczky Gyula: Petőfi él! című megzenésített versek. Újra meghallgattuk Nagy Imre november 4-én elhangzott beszédét.

Petőfi Sándor megzenésített versével kezdődött az előadás, és Petőfi emlékével lett vége, hiszen a versei nem csak 1848-ban,1956-ban is buzdítóan hatottak!

Szabó Tünde tanárnő

Korábbi előadások, melyekről beszámoltunk

Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész ifjúsági előadása, 2016. február

Muszorgszkij: Egy kiállítás képei, 2016. április