Iskolatörténeti kiállítás

Ahhoz, hogy tudjuk, merre tartunk, ismernünk kell, honnan jöttünk. 

Ez a mondat hívta életre a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola jubileumi iskolatörténeti kiállítását. Célunk az, hogy a tanulóink a múltunk megismerésével képesek legyenek a jelenük értékelésére, mely segíti őket a jövő megalkotásában. 

1952-ben Kosztolányi László, a Nagyhegyes Központi Általános Iskola igazgatója szorgalmazta egy kéttantermes iskola létrejöttét a település központjában. Ekkor a tanköteles tanulóifjúság létszáma közel hatszáz fő volt. Kezdetekben még nagyon nehéz körülmények közt jártak a gyerekek iskolába, egy-egy tanteremben akár százan is voltak két nevelővel. Felszerelésük hiányos volt. Teltek az évek, és 1964-ben megépült a tanyasi kollégium, ami komoly előrelépésnek számított. Az 1980-as években tovább javultak az oktatás feltételei. Az iskola 1995-ben nevet változtatott, Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola lett a neve. Balmazújváros szülöttjének, a magyar irodalom és közélet kiemelkedő egyéniségének szellemi örökségét ápoljuk attól kezdve töretlenül. 

A község oktatásügye nagy utat tett meg az egykori tanyasi iskoláktól a mai modern intézményrendszerig. Reményeink szerint ez a fejlődés folyamatos, és arra törekszünk nap mint nap, hogy az oktató-nevelő munka során megfelelő szintű és korszerű ismeretekkel bővítsük tanulóink tudásbázisát. Kiállításunk három tematikai egységre bontva, számos tárgyi emlékeken keresztül mutatja be ezt a fejlődést a kezdetektől napjainkig, s túlmutat az iskola keretein. A kiállítás fő motívuma, egy korabeli, ’50-es évek stílusban berendezett tanterembelső, mely címereket, korabeli térképet, padokat, székeket, a tanítást szemléltető eszközöket, kiegészítőket rejt. A gyűjteményben a teljesség igénye nélkül találhatók értesítő könyvek, bizonyítványok, érmek, rajnaplók, kisdobos- és úttörő-szabályzatok, felhívások, tanmenetek, írószerek, használati tárgyak, stb. A kiállítótérben elhelyezett laptopokon és interaktív kiegészítőkön található ismertetők, beszámolók, digitális hang- és képanyagok a kiállítás megértését, megismerését segítik. Az intézmény fontos eseményeit, hétköznapjait bemutató Hírmondó című iskolaújság lapszámai az olvasósarokban kaptak helyet, így ezek is hozzáférhetők a látogatóink számára. Veres Péter szobájának belső világát igyekeztünk megidézni korabeli asztallal, paddal, írógéppel és az író műveivel. A kiállítás anyagának összeállításában Nagyhegyes Község Önkormányzata, a Nagyhegyesi Művelődési Ház és Tájház, a Rickl Antal Vilmos Községi Könyvtár és magángyűjtők is segítséget nyújtottak. 

A valamikor itt tanító pedagógusoknak, a valaha ide járó diákoknak, illetve az iskola jelenlegi dolgozóinak, tanulóinak, a szülőknek, nagyszülőknek, dédszülőknek a gyűjteménye ez a kiállítás. Ettől olyan egyedi és ezért annyira személyes.

A január 6-án - Veres Péter születésének 125.évfordulóján- megnyílt kiállítás az iskola ún. „zsibongó” épületében kapott helyet, melyet most a vírushelyzetre való tekintettel csak az iskola tanulói látogathatnak. Bízunk benne, hogy a tárlatot mihamarabb meg tudjuk nyitni az érdeklődő nagyközönség számára is.

A közreműködőknek ezúton is szeretném megköszönni a fáradozásaikat, és ennek a nemes feladatnak a megvalósulásában nyújtott segítségüket! 

A gyűjtemény folyamatosan bővül, felajánlásokat továbbra is nagy örömmel fogadunk!

Ráczné Jankó Fruzsina

kiállítás-szervező