Szent Patrik napját ünnepelték angolosaink

2017. március 21-én egy angolos kis csapattal délutáni különfoglalkozáson bővítettük az angol nyelvi kultúráról eddig szerzett ismereteinket: Szent Patrik napot tartottunk az iskola angol termében. Az írek védőszentjének hivatalos napja március 17-ére esik, és mindenféle fesztivállal ünneplik, szerte a világon.

Mi egy kis zenehallgatással és teremdekorációval indítottuk összejövetelünket. Ezután meghallgathattuk a gyerekek témába vágó prezentációit a fesztiválokról, manókról, háromlevelű lóheréről, folyófestésről, és természetesen magáról Szent Patrikról is. Majd egy kis kézműveskedés következett, illetve a gyerekek játékos feladatlapokat tölthettek ki.

Közös együttlétünket egy, a hallottakat, tanultakat ellenőrző, vicces TOTO-val, valamint zöld "manócsemege" elfogyasztásával zártuk.

Minden jelenlévő tanulót nagy-nagy dicséret illet felkészüléséért, illetve a foglalkozáson való aktív részvételéért. (A fiúkat különösen, akik bár csak az utolsó negyedórára érkeztek meg fociedzésükről, nagyon igyekeztek bepótolni amiről lemaradtak). Nekem úgy tűnt, a gyerekek jól érezték magukat és játékosan, szórakozva juthattak olyan információk birtokába, melyekre a tanítási óra keretein belül sokszor nincs idő.

Szent Patrik napi folyófestés

Saxinger Ágnes

Szent Patrik keresztény térítő volt, akit leggyakrabban Írország védőszentjeként, vagy Írország apostolaként tisztelnek, jóllehet ezt a címet Írországi Szent Brigitta és Szent Kolumba is megkapták. Szent Patrik napját halálának napján, március 17-én ünneplik. Mind Írországban és azon kívül is ünneplik úgy egyházi, mint világi ünnepnapként is. Az ír egyházmegyékben egyházi ünnepként és parancsolt ünnepként is megülik, míg Írországon kívül magának Írországnak az ünnepeként tartják meg.

A legenda szerint Szent Patrik a Szentháromság tanát egy háromlevelű lóherével magyarázta az íreknek, így illusztrálva a keresztény tanításban a három isteni személy egységét. Mára a lóhere Szent Patrik napjának központi szimbólumává vált.

A háromlevelű lóherét már a kereszténységet megelőzően is szent növénynek tartották Írországban. Zöld színe és alakja sokak számára az újjászületést és az örök életet, három levele pedig az ősi, pogány vallás szent számát, a hármast, valamint az ősi hármas istenségeket szimbolizálta.

Forrás: Wikipédia

Fotók