Idegen nyelvi témahét

Német

Ebben a tanévben február 26-tól március 2-ig tartottuk a népszerű idegen nyelvi témahetünket. A cél az idén is a célnyelvi országok kultúrájának bővebb ismerete volt. A tanulók előzetes munkaként PPT-ket készítettek Ausztria és Németország földrajzáról, nevezetességeiről, tartományairól, jellegzetes ételeiről.

Ezeket az előadásokat hétfő délután mutatták be egymásnak a gyerekek. Szerdán tanítási órákon vetélkedtek a tanulók. Változatos feladatokon (szókereső, keresztrejtvény, TOTO, kirakó, online vetélkedő) keresztül adtak számot tudásukról.

Hétfőn kiválasztottuk a Németországban népszerű zsemlegombóc receptjét, amit péntek délután a háztartástan teremen elkészítettük, majd jóízűen elfogyasztottuk. A témahéten aktívan, lelkesen vett részt iskolánk sok tanulója, bővültek ismereteik azokról az országokról, amiknek a nyelvét tanulják.



Ismét elmondhatjuk, hogy gazdag élményekkel sikerült kiegészíteni a nyelvtanulást. Köszönöm mindenkinek a lelkes hozzáállást, a nyitottságot és a segítő kezeket!

Fülöpné Kiss Katalin

Angol

A felsős, angolt tanuló diákok témája idén az Nagy-Britannia volt. Az ötödikesek négy tanulója a szigetek földrajzából, a hatodikos történelméből, a hetedikesek gasztronómiájából, a nyolcadikosok pedig az angol királyi családból készültek fel, és tartottak egy-egy általuk elkészített plakáttal, vagy PPT bemutatóval kísért előadást február 26-án, hétfő délután. Az elhangzottakat egyéb érdekességekkel, képekkel egészítettem ki. Egyik hetedikes tanulónk – Varga Dóri – pedig az általa sütött nutellás cupcake-ekkel tette édesebbé délutánunkat.

Témahetünk következő programnapja március 2-án, pénteken volt: a tanítási órákon minden évfolyam a témakörének megfelelő további ismeretekkel gyarapodhatott. Külön odafigyeltem rá, hogy bizonyos információkat csak egy-egy évfolyam kapjon meg, így a délutáni programunk kvízénél kicsi és nagy tudására egyaránt szükség volt.

Délutánunkat a viktoriánus angol gyermekirodalom kiemelkedő remekének szelleme hatotta át: Lewis Carroll Alíz Csodaországban regénye nyomán bolondos teadélutánt – Mad Tea Party – szerveztünk. Először közösen teázunk, melyhez a hetedikes Szabó Józsi és Oláh Levente által sütött gyömbéres vajas kekszet fogyasztottunk. Finomságokat kaptunk még Kirnbauer Esztertől és Szilágyi Vikitől is. A teához a cukrot és a tejet – ahogy az angolok fogyasztják! – Forgács Erika hozta. Köszönet értük! A gyerekek rengeteget nevettek, nagyon jó volt a hangulat. Papírcsíkokra bolondos kérdéseket tettek fel jövőjükre nézve, majd a Cheshire-i Nevető Cicus jóskockájával kidobták rá a választ. Ezután játékos vetélkedő következett: Alízos puzzle-lel, szókeresővel és labirintussal, végül pedig egy kvízzel a héten tanultakról. A gyerekek két csoportra osztva vetélkedtek egymással. Programunkat a Bolond Kalapos (Mad Hatter) bőrébe bújva zártuk: mintás papírokból különböző mókás kalapokat készítettünk.



A jelentkezők közül mindenki nagyon lelkes volt; felkészültségükért dicséret illeti a gyerekeket! Köszönet a szülőknek is támogatásukért!

Saxinger Ágnes

GalériaFotók