Fogászatra megyünk!

Tisztelt Szülők, kedves Gyerekek!

Dr. Szopkó Tímea a korábbi évekhez hasonlóan, idén szeptemberben is elvégezi az általános iskolai tanulók fogászati szűrővizsgálatát.

2016. szeptember 21-én (szerdán) az alsó tagozatos tanulók, szeptember 28-án (szerdán) a felső tagozatos osztályok átsétálnak a fogászatra, ahol szűrővizsgálaton vesznek részt.

Kérjük, hogy a megjelölt időpontban a gyermek hozza el az iskolába a fogmosó felszerelését! Így mielőtt átsétálunk az osztállyal, minden tanulónak lesz lehetősége, hogy fogat mosson

A korábbi évek tapasztalatai

Fogorvosunk tapasztalatairól már korábban közöltünk egy cikket, melyben hasznos tanácsokkal is ellátta a szülőket, gyermekeket.

TÉVHITEK A FOGÁPOLÁSBAN

AVAGY A 7 LEGGYAKORIBB MERÉNYLET AMIT ELKÖVETÜNK FOGAINK ELLEN

Az alábbi cikket pedig Dr. Békési Diána fogszakorvos oldalán találtuk:

Kisebb közösségekben elterjedt az a szokás, miszerint ők bizony jobban tudják mit kell tenni bizonyos helyzetekben, mint a szakértők. Ilyen a fejfájásra izületnyomkodás, megfázásra fokhagyma. De a fogorvoslás terén is akad egy pár hasonló gyöngyszem, melyet vannak akik szentül hisznek, hogy beválik. De sajnos ez nem így van, sőt legtöbbször nagyobb kárt okozunk velünk. Ilyen például:

“A fogkefét nem kell sűrűn cserélni, csak ha már a sörtéi szétállnak.”

A fogkefék sörtéi direkt módon úgy lettek kifejlesztve, hogy azok hatékonysága 12 hét múlva csökkenni kezdjen. Tehát hiába dörzsöljük erősebben, határozottabban fogainkat vele, ha már kicsit ellágyultak azok. Amit elérhetünk vele az a fogíny visszahúzódása.
Külön ajánlott a betegségek (herpesz, megfázás) után cserélni az újabb probléma elkerülése érdekében.
Erre már van egy fogmosási technika, amely garantáltan friss leheletet és tiszta fogakat eredményez.

“Nem volt időm fogat mosni, de bekapok egy rágót és az rendbe teszi fogaimat.”

A RÁGÓGUMI HASZNÁLATA NEM HELYETTESÍTI A FOGMOSÁST!
Amiért hasznos, és csak ezért hasznos a rágógumi: Fokozza a nyáltermelést így fontos ásványi anyagokhoz juthatnak a fogaink. Ezek az ásványok és védekező anyagok erősítik a fogzománcot de a rendszeres fogmosást nem mellőzhetjük.

Akik gyakran járnak fogfehérítésre… “Nem árt a fogfehérítés!”

Valóban nem tud komoly károkat okozni, de azért legyenek körültekintőek!
Mivel ez egy kémiai folyamat gyakori alkalmazásával a fogak közti résekbe juthat, károsítva ezzel az idegeket.
Ajánlott rendszeresség: Évente egyszeri 60 perc.

A rossz fogak is örökölhetőek

Ez az állítás félig igaz, ugyanis amit örökölni tudnak utódaink e szempontból az a fogszuvasodás elleni védőképesség. De ezen kívül semmi sem garantálja, hogy ha Önnek és párjának sérült, ferde, fájó fogai vannak, a gyermekének is azok lesznek. Mindenkinek egyedi képességekkel rendelkező fogazata van.

Tejfogak úgyis kihullanak, nem baj ha nincs rendszeresen ápolva. Majd a véglegesnél odafigyelünk rá.

Ez az egyik legnagyobb hiba, amit látok, hallom, hogy elkövetnek az emberek.
A gyermekünk fogazatáért, beszédképességéért, tisztálkodásához való hozzáállásért mi vagyunk a felelősek! Ha a tejfogakat nem ápoljuk, védjük eléggé, az utána jövő csontfogak is nagy valószínűséggel sérülve “bújnak” majd ki. Nem mellesleg az egészséges tejfog nagyban hozzájárul a gyermek helyes és tiszta beszédképességének kialakulásához.

Tehát mielőtt úgy döntenénk, hogy tanácsot kérünk valamiben mert nem vagyunk tisztában a teendőkkel, kérjük inkább egy szakértő tanácsát. Azzal még nem okozunk semmi kárt.