Balatoni napló

2016. május 31-én a Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola 186 tanulója 40 felnőtt kíséretében elutazott Balatonlellére. Tanítási időben, egy egész iskola, a Balatonra? Erdei iskolában, pontosabban ÖKO-táborban vehettünk részt, egy tavaly indított pályázatnak köszönhetően. A táborozás költségeit részben a szülők fizették, de jelentős támogatást kaptunk a Nagyhegyesi Önkormányzattól és a Nebuló Alapítványtól is, melyet ezúton is köszönünk!

A nagy utazást természetesen alapos és gondos előkészítés előzte meg: szálláshely kiválasztása, foglalása, utazás, és a programok szervezése 226 ember részére. Végül is elérkezett a várva várt nap!

Május 31. kedd

Az iskola udvarán volt a gyülekező. Mindenki bepakolt a buszokba, majd integettünk és már indultunk is. Az első programunk Budapesten a Fővárosi Állatkert megtekintése volt. Nagy területet sétáltunk be és sokféle érdekes állatot láthattunk. Innen a Hősök terén át vezetett az utunk, majd újra felszálltunk a buszokra és irány Balatonlelle. Bár az autópályán haladtunk, de már a buszból is csodálatos panoráma tárult elénk, amikor végre megláttuk a magyar tengert, a Balatont. Szállásunk a Park Hotelben volt Lellén, közvetlenül a tó partján. A szállást szó szerint elfoglaltuk, hiszen csak mi 226-an laktunk a szállodában. Kényelmes, 2,3 és 4 ágyas, fürdőszobás szobákban helyeztek el bennünket. Vacsora után sétáltunk a tó partján, sőt a bátrabbak a vizet is kipróbálták. Este volt még disco is, aztán megkezdődött a szokásos esti beszélgetések sora. A kisebbek hamarabb elfáradtak, aztán végül a nagyobbak is elaludtak.

Június 1. szerda

Ezen a napon volt kézműves foglalkozás, PET palackokból készítettünk tárgyakat. Az 1.-2. osztályosok Rádpusztára mentek kisvonattal, a 3.-4. osztályosok gyalogtúrán voltak. Balatonbogláron a Várhegyre mentek fel, és a Gömbkilátóból csodálták a festői panorámát. Természetesen a kaland sem maradhatott ki, a bobpályát is sokan kipróbálták. Délutánra egyre melegebb lett, ezért úgy döntöttünk, hogy ideje megmártózni a Balatonban. Vacsora után tábori futóverseny volt korcsoportonként. 1km-t kellett futni, gyalogolni, sétálni a tó partján. Este volt még játék, sport, éneklés és beszélgetések.

Június 2. csütörtök

Reggeli után a lellei kikötőbe mentünk, ugyanis 10 órakor indult a „saját” hajónk Badacsonyba. A programokat itt is csoportokban szerveztük. Az alsósok kisvonattal járták be a település nevezetes helyeit, majd bazároztak, játszótéren játszottak, fagyiztak, megnézték a hajókat a kikötőben. A nagyok felmentek a Kisfaludy házhoz, sőt a kilátóba is. Megnézték a Balaton festőjének, Egry Józsefnek az emlékházát, majd bazároztak és fagyiztak ők is. Délután 4-kor indult velünk vissza a Füred nevű katamarán Balatonlellére. Este még játszottunk, és volt karaoke is.

Június 3. péntek

Csak sorolom a programokat: természetismereti játékok, kézműves foglalkozás, Gömbkilátó és Kalandpálya a felsősöknek. Délután a 8. osztályosok Keszthelyre utaztak, ahol a város nevezetességeivel ismerkedtek. Az 5.-6.-7. osztályosok a közelben lévő Balatonszárszóra, a József Attila Emlékház kiállítására látogattak el. Az alsósok Balatonlellén sétáltak, a 3. osztályosok az Afrika Múzeumban voltak. Este alig vártuk, hogy besötétedjen, pedig a naplementék is gyönyörűek! Ezen az estén volt a bátorságpróbánk. Bár sokan ijedeztek, de végül mindnyájan bátrak voltunk.

Június 4. szombat

Elérkezett a tábor utolsó napja. A nagyobbak észre sem vették, hogy eltelt az idő, de a kicsik már várták, hogy végre a szüleiket láthassák. Összecsomagoltunk, majd ebédig lehetett még strandolni és játszani. Ebéd után buszra szálltunk és Budapest után álltunk meg egy Mc Donald’s-ban uzsonnázni. Nagy volt az öröm amikor végre megérkeztünk. Boldogan mesélték a gyerekek az élményeket.

A tábort értékelve azt gondolom, hogy sikeres volt. Sok gyermek még először járt a Balatonnál, de akik jártak már itt, azok is rácsodálkoztak újra a természet szépségeire: a vízre, a gyönyörű naplementékre, a hatalmas kék égboltra. A természetközeli programok mellett, kulturális értékeket is mutattunk, és nem utolsó sorban önállóságra neveltünk.Rengeteg fotót is készítettünk, ezeket az iskola honlapján lehet megtekinteni. Remélem maradandó élményt nyújtottunk valamennyi táborozónak.

A tantestület és a gyermekek nevében szeretném megköszönni az Önkormányzat és a Nebuló Alapítvány anyagi segítségét, nélkülük nem jöhetett volna létre ez a tábor! Köszönettel tartozunk a Polgárőrség tagjainak is, akik a biztonságunkra ügyeltek a táborban és a kirándulások során.

Tóth Sándorné

Fotóalbumok