Mi lesz, ha a futóversenyen esik az eső?

Számolnunk kell vele!

A meteorológiai előrejelzések április 9-re, szombatra országos esőt ígérnek. Még várunk egy napot, mielőtt döntenénk, de elkészítettük az esőnap tervét. Ha 24 órával a verseny előtt is esőt ígérnek, meghirdetjük a programváltozást.

Az esőnap programja

Ez esetben a kiserdei gyermek-futamokat két héttel későbbre, azaz április 23-ra, szombatra helyezzük át. A felnőtt futamokat azonban megtartjuk. A verseny megnyitóját, a regisztrációt az általános iskola aulájában, az öltözőket és a mosdókat szintén az iskolában biztosítjuk.

Hogyan készítsük gyermekünket az esőben való 3- vagy 5 km-es futásra?

Mégis, milyen eső várható?

Szombatra 18 C fokot ígérnek és gyenge esőt, kisebb záporokat. A szél sem lesz erős. (10-15 km/h). A futó hőérzete hozzávetőlegesen 10 fokkal melegebb futás közben. Arra kell tehát ügyelni, hogy a verseny előtt legyen szárazon, melegítsen be, és a célba érést követően azonnal öltözzön át száraz ruhába. Az öltözéshez külön tantermet nyitunk a lányoknak/nőknek és a fiúknak/férfiaknak.

További tanácsok esőben futáshoz

Öltözködj a hőmérsékletnek megfelelően!

Ha az eső hideg idővel párosul, akkor ennek megfelelően rétegesen kell öltözködni. A legfontosabb a legalsó réteg, amit közvetlenül a bőrrel érintkezik: ez legyen technikai anyagból készült póló, vagy trikó, de ne pamut. Legfelső rétegként pedig felejtsd el a víztaszító esőkabátot, mert az benntartja a hőt és a nedvességet, inkább jól szellőző anyagból készült széldzsekit válassz.
Azzal mindenki tisztában van, hogyha a pamut átnedvesedik, sok idő kell, mire megszárad – elnehezedik, és a testre tapad. Ezzel ellentétben a futóruha olyan anyagból készül, amelyik nem tartja magában a nedvességet, jól szellőzik és nagyon könnyű viselet.
Ha nem szerencsés pamutból készült öltözéket viselni esőben, akkor zokniból se ilyet válassz! Ha a zokni elázik, csúszkál a lábon és a cipőben, felgyűrődik, feltöri a lábat - ráadásul a folyamatos nedvességétől nagyon gyorsan meg is fázhatunk. Ehelyett végy gyapjú- vagy nedvességelvezető zoknit – tényleg megéri!

Viselj sapkát vagy kalapot!

Esőben a legfontosabb a baseball-sapka vagy esőkalap, amely elvezeti a vizet az arcról.

Légy látható!

Rossz látási viszonyok között, főleg, ha esetleg köd is párosul az eső mellé, viselj világos színű, fényvisszaverő csíkokkal ellátott ruházatot és cipőt.

Szemeteszsák…

… is jól jön, ha épp akkor ered el az eső, amikor egy verseny rajtjánál ácsorogsz. Tépj rá kétoldalt két kisebb lyukat a karoknak, és a tetején egyet a fejednek. Amikor elindul a mezőny, akkor egyszerűen vedd le!

Vízálló burkolat

Ha futás közben sem tudsz megválni a mobilodtól, vagy más elektronikai eszközeidtől, gondoskodj arról, hogy ne kerüljön a közelükbe nedvesség: vízálló tasakba helyezve vidd őket magaddal.

Csak fuss

Az esőben futás legnehezebb része a kezdet. Ha már elkezdtél futni, gyakran úgy érezheted, hogy nem is annyira szörnyű dolog ez még az is lehet, hogy a kedvenceddé válik. Ha végeztél az edzéssel, azonnal öltözz át száraz holmiba, a vizes cipődet pedig tömd ki száraz, összegyűrt papírgombócokkal. Ez felszívja a nedvességet, és megakadályozza a cipő eldeformálódását.