Lehalászás Hajdúszoboszlón

Október 5-én a két hatodik osztály tanulmányi kiránduláson vett részt Hajdúszoboszlón, ahol a Bocskai Halászati Kft. őszi munkálataival ismerkedhetett meg.

               Az érkezésünkkor már a halászok nagy munkában voltak, épp az egyik tenyésztóban nevelkedő pontyokat kerítették el hálóval, amiből aztán egy kosárral ellátott autó merítette és tartályokba pakolta a halakat. A telepvezetőtől tudjuk, hogy a kosaras autó mérleggel is el volt látva, így pontosan tudták, hogy melyik tartályba mennyi hal kerül. Azt is megtudtuk tőle, hogy ezek a tükörpontyok két- illetve háromnyáriak, ami azt jelenti, hogy két- vagy háromévesek voltak. Ezek a halak egyrészt telepítés céljából a környező folyókba kerülnek a horgászok nagy örömére, másrészt különböző vállalatokhoz, ahol meg lehet vásárolnunk őket. Így akár horgászaink és mi is találkozthatunk még velük.

               Miközben a tartályokat pakolták, mi kicsi halakat, rákokat és kagylókat szedegettünk a hálóból illetve a tavak környékéről. Volt olyan tanuló köztünk, aki most fogott először meg a kezében halat, és később elmondta, hogy ez nagy élmény volt számára, de nem kapott kedvet a horgászathoz.

               A telepvezetőtől azt is megtudtuk, hogy hogyan kell helyesen horgászni, mi mindenre kell figyelnünk.

               Az autón három tartály is volt, ezek közül az egyik a Keleti-főcsatornához hozta a halakat. A vízbeengedés folyamatát is láthattuk. Először összeszereltek egy csúszdát, amit a tartály aljához erősítettek, ahonnan az ajtaja kinyitása után a halak a csúszdán a folyóba kerültek. Közben nagyokat csapkodtak. A visszaengedés lényegesen kevesebb időt vett igénybe. Néhány perc múlva, amikor elsétáltunk ezelőtt a terület előtt, már egyetlen halat sem láthattunk, nagyon gyorsan elúsztak innen.

               A napot egy könnyed sétával zártuk a Keleti-parton, ahol az ősz színeiben pompázó fákat csodálhattuk meg.

Köszönjük a lehetőséget!

                                                                                                                                     A 6.a és 6. b osztály tanulói