Hogy is volt..? - Nyári emlékekeink

A Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola diákjainak a nyári szünet ideje alatt számtalan lehetőségük volt szabadidejük hasznos és élményekkel teli eltöltésére.

Közvetlenül a tanév befejezése után valósítottuk meg erdei iskolás programunkat. A 2., 3., 4., és az 5. osztályos tanulóink a Dunakanyarban Kisinócon, a 6. és 7. osztályosok pedig a Mártában kezdték meg a nyári vakációjukat.



2021. június 21 -25. ill. június 28 - július 2. között 20-20 gyermek vett részt a Csodaszarvas Iskolai Közösségi Programban. A nyári napközis jellegű tábor legfőbb célja az volt, hogy a gyerekek ismerjék meg a régmúlt életmódját, életvitelét, szokásait. A hét során számos érdekes, interaktív programon vettek részt a tanulók. Feledhetetlen volt Mónus József harci cél- és távlövő íjász világbajnok elsöprő erejű előadása, a remek hangulatú drámajátékos foglalkozások, a középkori játszótér játékainak kipróbálása, a földesi Madársuli bemutatója, vagy éppen a múzeumpedagógiai foglalkozás a nyíregyházi Skanzenben. A külső programszolgáltatók mellett a megvalósító pedagógusok is érdekes programokkal készültek: a gyerekek kézműveskedtek, táncoltak, cserjéket ültettek, sportoltak, helytörténeti túrán vettek részt.

Június 21. és július 9. között három turnusban valósítottuk meg az Erzsébet napközis tábort az intézményünkben. A heteken belül egy-egy nap programja mindig egy adott tematika köré szerveződött, pl.: sport, egészségtudatos életmód, környezettudatosság, önismeret, közösségépítés. A gyerekek kipróbálhatták magukat a sportvetélkedőkön, strandoltak, kirándultak a közeli Kráter-tóhoz, lekvárt főztek az iskola udvarán szedett ribizliből, kézműveskedtek a helyi Tájházban, bábot készítettek, drámapedagógiai foglalkozásokon, táncházon vettek részt. A hét egy adott napján kirándultak: Debrecenbe, Hajdúszoboszlóra és Hortobágyra.

A július 12. és 17. között megvalósult VIII. Nagyhegyesi Focisuli táborban a labdarúgás szerelmesei hódolhattak a szenvedélyüknek. A napi labdarúgó foglalkozások mellett edzők-szülők-gyerekek barátságos mérkőzések és kerékpártúra is színesítette a hét programját.

A bringás vándortábor résztvevői július 14-től egy héten keresztül minden nap tekertek, és fedezték fel a Bükk gyönyörű vidékét. Túrájuk során útba ejtették, és megtekintették többek között Bükkszentkereszt, Répáshuta, Szödliget, Szentlélek és Aggtelek nevezetességeit is. A tábor alatt összesen mintegy 160 km-t tettek meg kerékpárral.

Július 26-30. között a III. Nagyhegyesi Sporttáborban vehettek részt a sport iránt érdeklődő gyerekek. A már ismert mozgásformák mellett (lovaglás, karate) új eszközöket is (dbands, gymstick) megismerhettek és kipróbálhattak a résztvevők.

Az ifjú polgárőrök a nyár utolsó heteit kihasználva közösségépítő táborban készültek fel az új tanév feladataira a Nagyhegyesi Polgárőr Egyesület támogatásával.

Reméljük, minden táborozó remekül érezte magát! Köszönjük a megvalósító pedagógusok munkáját, a Nagyhegyesi Nebuló Alapítvány és Nagyhegyes Község Önkormányzatának anyagi támogatását, ill. a Csodaszarvas és az Erzsébet táborok pályázati lehetőségét a Berettyóújfalui Tankerületi Központnak.

Molnár Enikő
intézményvezető-helyettes