Fecskebarát település lettünk

ORSZÁGOS SIKER!

Gyerekek a fecskékért - 193 település gyermekei, ifjai és természetbarát felnőttjei küldték az adatokat a "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány pályázatára, melynek célja az volt, hogy megszámláljuk a települések fecskefészek-állományát.

Hartman Panna (Nagyhehyes Község Önkormányzata) és Szilágyi Attila (Hortobágyi Nemzeti Park) kereste fel tanulóinkat azzal a nemes céllal, hogy mérjük fel közös összefogással - gyermekek és felnőttek - a Nagyhegyesen található fecskefészkeket. Ahogy arról már írtunk, tanulóink lelkesen láttak a feladathoz, és azt is tapasztalhattuk, hogy a közösségi oldalon a felnőttek is nagyon aktívan küldték az adatokat Pannának.

Egy-egy utcát vállaltak a tanulócsoportok (2-5 tanuló), a vállalt utcát végigjárták, becsöngettek, érdeklődtek, adatlapokat töltöttek. Kipróbálták ezzel az önkéntes munkát, a közösségi feladatvállalást, a természetvédelemért dolgoztak, jobban megismerhették őket az utcabeliek. Talpraesettségük fejlesztéséhez sem ártott ez a kis feladat.

KÉT FŐDÍJ!

"Ha valamit csinálunk, akkor azt csak jól csinálhatjuk. Teljes erőbedobással, alaposan." - elhangzott ez a mondat, és akár mottónak is használhatnánk célkitűzéseinkhez, feladatvállalásainkhoz.

Fecskebarát település és Fecskebarát iskola mindkét címet megnyerte Nagyhegyes.

A "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány cikkéből idézünk:

A három legeredményesebb iskola a Nagyhegyesi Veres Péter Általános Iskola (192 adat), a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (175) és a mátrafüredi FM ASzK Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolája és Kollégiuma (147) voltak.

A hazai adatlapok összesen 193 települést érintenek. A három legtöbb fecskeadatot szolgáltató településnek odaígértük a "fecskebarát település" címet. A díjazottak: Nagyhegyes (192 adat), Szolnok (117) és Doboz (90).

... A gyerekek munkája hatalmas fehér foltokat szüntet meg a fecske adatbázis térképén. Sem a győztes Nagyhegyesről, sem a 3. helyezett Dobozról nem volt fenn eddig egyetlen fecskefészek adata sem, csak ez a két település 282 adatot küldött be! De ugyanilyen lyuk volt a térképen Apaj, Hortobágy, Rózsaszentmárton, illetve az eddig tudottnál sokkal fecskésebb Dévaványa, Győrasszonyfa, Tarjánpuszta és Vál is. A felmérés kiírásának pontosan ez volt a fő célja. ...

Őszintén gratulálunk az eredményes pályázati lebonyolításhoz a "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítványnak!

A jutalom

Azon túl, hogy győztesek vagyunk? Igen, kapnak ajándékot tanulóink, így ígérte Panna. Ám ami büszkeségünket növelheti és nem engedi feledésbe merülni fáradozásainkat, hogy kettő Fecskebarát település táblát kapunk, melyet - Panna tervei szerint - a falu Hajdúszoboszló és Balmazújváros felőli végére helyezünk majd ki. Így bármerről közelít a fecske a jövőben, láthatja: jó helyen jár. :)