Bábelőadás

Szerencsés János avagy az ördög három aranyhajszála….című bábelőadáson voltunk az elsősökkel. A Lázár Ervin Program jóvoltából 2024. június 6-án Püspökladányba utaztunk, hogy a Vojtina Bábszínház előadását megnézzük. A gyerekek már reggel izgatottak voltak, szép ruhába jöttek iskolába, kis táskában vizet vagy üdítőt hoztak. Találgatták, vajon milyen lesz az előadás, hova fogunk menni, ki ki mellé ül majd a buszon. Természetesen mi tanító nénik is izgultunk, persze minket jobban érdekelt, hogy kinek szokott „buszbetegsége” lenni, ki az, aki nagyon bizonytalan és szüksége van megnyugtatásra. 

 A délelőtti órák nagyon lassan teltek a gyerekek szerint, sutyorogtak, mocorogtak… Aztán elérkezett az ebédidő, sokan már a kis táskájukkal felszerelkezve akartak menni az ebédlőbe. Ebéd után már csak fél óra volt az indulásig, a tanítónénik a legnagyobb nyugalommal vezényelték le az indulás előtti fél órát, könyvek és uzsonna a táskába, az iskolatáskák szépen sorban a terem előtt felsorakozva, a gyerekek gyors mosdózás után már az aulában gyülekeztek. És néhány perc várakozás után megérkezett a busz, egy szép tiszta, tágas jármű, kedves sofőrrel, aki végtelen türelemmel várta meg, hogy a sokaság letelepedjen, mindenki a megfelelő helyre, előre a forgó gyomrúak, a többiek pedig szépen sorban ki-ki a pajtása mellé. A zökkenő mentes utazás után, megérkeztünk Püspökladányba. 

Már a buszból láttuk a sorakozó csoportokat a művelődési ház előtt. Kellemes hűvös épületben fogadtak bennünket. Kis várakozás után minden csoport elfoglalta a helyét. A színpadon már a bábosok díszlete szépen előkészítve, fények beállítva várta a gyerekeket. És néhány perc után már kezdődött is Szerencsés János kalandozása…

 Először Gáspár a lókupec sózta rá a gebéjét, természetesen később ebből a bizonyos gebéből egy kis parázs falatozás után csodálatos táltos paripa lett. Kedves révész Károly segítségével elért a mindenség túlpartjára. Majd a pokol kapujában a három kapuőr ördög nehezítette meg a dolgát. Benifer, Jenifer, Megifer agyoncsapása után, kedvesen invitált bennünket tanítókat a pokolba, mivel a kapu nyitva volt, de a gyerekek nem engedtek minket, pedig néha….na de vissza Jánoshoz: a pokolban Marika néni várta, a jó öreg Lucifer még öregebb ördög édesanyja. Vele egyezségre jutva megszerezte a három hajszálat. Végre elvehette feleségül Jenő, a király lányát, Ágnest. Vagyis elvehette volna, ha a király nem lett volna olyan pénzsóvár. Így hát Jenőt, a királyt és szipirtyó feleségét elcsalta a révész csónakjához, a révész átadta nekik az evezőjét, így ők maradtak a szolgálatban az örökkévalóságig és még egy napig. Ezután minden akadály elhárult a szerelmesek elől, és végre egymáséi lettek. 

Mi pedig a sok nevetés és éljenzés után visszaindultunk kevésbé izgalmas utunkra az iskola felé. 

                                                                                        Kerekes Marianna tanítónő

GalériaFotók